Monday, April 25, 2011

Berapa lama anda tidur?

14 SuaraSumbang
Hari ini SS nak berkongsi tips dengan pembaca semua tentang waktu tidur yang paling cukup bagi seorang dewasa. Al-maklumlah, sekarang ni kan dah nak dekat exam, maka ramailah dikalangan pelajar2 yang mengadu tak cukup tidur gara-gara sibuk menelaah pelajaran. Tulah..siapa suruh belajar last minute. Sebenarnya SS tuju untuk diri SS sendiri. Untuk entry yang ringkas ni, SS bahagikan waktu tidur yang paling ideal kepada beberapa bahagian dan kebaikannya.

Tidur 4 jam..
Adapun dengan tidur selama waktu ni dikatakan sudah mencukupi bagi mereka yang sangat sibuk dengan kerjaya atau pelajaran. Tidur pada anggaran 4 jam adalah baik untuk pemulihan tenaga bagi menghadapi hari mendatang.

Tidur 6 jam..
Bagi mereka yang tidur lebih kurang 6 jam boleh dianggap sebagai sangat sesuai kerana tidak terlalu lama dan tidak terlalu sekejap. Tidur selama ini adalah baik untuk kesihatan supaya tidak mengalami penyakit yang memudaratkan.

Tidur 8 jam..
Hampir menyamai waktu tidur bayi, namun tidur ini dianggap paling nyenyak sekali kerana lebih dari sekadar mencukupi. Walaubagamanapun, tidur selama ini adalah baik untuk kecantikan untuk kelihatan sentiasa anggun dan muda selalu.

Tidur 10 jam ke atas..
Tidur selama di atas sangatlah tidak digalakkan dan dianggap sebagai keterlaluan melainkan anda seorang penganggur yang mahu menjimatkan kos makanan kerana tidak perlu sarapan pagi. Tidur melebihi waktu ini adalah lebih baik tidak perlu bangun terus kerana sudah boleh diisyhtiharkan sebagai tidak bernyawa lagi. Lagipun, cara ini lebih menjimatkan kerana tidak perlu lunch atau mungkin dinner terus.

Tidur tak cukup antara punca gagal
memberi fokus kepada kerja - ihsan google

Begitulah sedikit sebanyak tips bersama Doktor Mois yang terbukti secara klinikal. Jadi, terpulang kepada anda untuk memilih jurang masa yang sesuai untuk anda beradu di kamar impian anda. Anda lah yang menentukan corak peniduran anda.





Kata SS : Balik KL sekejap untuk tenangkan perasaan. Nanti kena balik U semula untuk sambung perasaan tension. Arghh...

14 SuaraSumbang:

Nadia Mashuri said...

huhuu..
tidur mengikut keperluan..
gud luck dlm exam ya ss..

Rina Rossoneri said...

selalunya tidur 4/5 jam..penah sekali cakap cam tu kat lecturer, dia punyalah terkejut..hahaha, dia kata xelok tidur xcukup...bagi dia 5 jam tu tak cukup..bagi kita dah cukup pon..

De Mois said...

@Nadia Mashuri
Thank you..doakan kejayaan daku. Hehe..

De Mois said...

@Rina Rossoneri
Tula pasal, sebab dia tak biasa kot tido sekejap2 ni.

Along Tapa said...

tidor selama 4 jam akan membuatkan anda psiko sepanjang hari...


tak caya tanya aku...haha

Gorengbaek - Pesanan untuk sahabat....

Hangit Habis dah - Misi menukor header dan design....

Kerat Senget - Kaa Dabri

Ana Musa said...

Aku selalu tak cukup tido.
especially nak exam. takut tak habis baca. hukhuk.
Tapi akan cuba untuk menidurkan diri jugak. hehe
thanks for the tips ye SS oiii. haha =P

De Mois said...

@Along Tapa
Owh..rasanya SS dah tau dah kau tido berapa lama

De Mois said...

@Ana Musa
Sama2..amalkan selalu yea cik ana oii

iwan_dextrous said...

aku x tau aku tido bpe jam..x pernah set jam lg..hahaha

De Mois said...

@iwan_dextrous
Haha..lain kali kau cipta alat pengeset masa tidur

Wan Gerrard said...

5 jam je cukup la kot..:)

De Mois said...

@Wan Gerrard
Yup..ambil purata jela ye

Tun Aqilah said...

huhuhu
qila tidur 6 jam
tp kdg2 ngntok gak lg sbb x de mnde nak buat =.=
lagi2 klu duk umah asik dgr katil tu pggl je
hahaha

De Mois said...

Hehe..bahaya 2 kalau dah sampai tahap katil memanggil 2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...